Cryptocurrency – Ciri-ciri

Mata wang kripto semakin popular. Sesetengah orang dimatikan oleh kerumitan jelas mata wang kripto. Konsep mata wang kripto tidak rumit klik untuk membaca lebih lanjut. Ia berdasarkan prinsip sains mudah. Sebagai bentuk mata wang digital, mata wang kripto boleh ditakrifkan. Mata wang kripto telah menjadi popular sebagai kaedah menyimpan dan memindahkan nilai. Tahun-tahun kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan dalam penerimaan. Ia juga telah meningkatkan kestabilan dan memberi pelabur alasan yang lebih besar untuk berminat.

Blockchain adalah asas untuk mata wang kripto. Teknologi ini sekurang-kurangnya satu cara untuk meningkatkan nilai. Teknologi ini juga boleh membantu dengan keselamatan. Ia membolehkan pengesahan transaksi. Mata wang kripto tidak boleh dipecahkan. Peniaga Bitcoin menerima serendah a.0000000001 BTC walaupun pada hakikatnya jumlah dolar minimum untuk perdagangan adalah.01 USD.

Apakah keadaan semasa mata wang kripto?

Blockchain hanya sekuat pelombong yang bersedia untuk mengambil bahagian. Sistem komputer digunakan untuk ‘mengurus’ rangkaian mata wang kripto. Proses perlombongan termasuk penyulitan dan pengesahan setiap transaksi. Setiap pelombong/komputer menyimpan log transaksi masa lalu dan semasa. Lejar merekodkan setiap pengesahan. Sebanyak mana salinan yang ada sebagai pengguna. Rakaman syiling palsu atau hilang hampir mustahil. Bagi setiap transaksi, pelombong menerima ‘yuran’. Bayaran misalnya boleh sekecil.000055 Eter. Setiap pelombong mendapat bahagian mereka sendiri.

Dompet mata wang kripto

Apl atau kad/thumbdrive tersedia. Deposit mata wang kripto disimpan dalam dompet. Transaksi disahkan terhadap lejar perlombongan dengan ini. Alamat untuk setiap dompet adalah serupa dengan kod cincang.

Matawang Kripto Selamat

Blockchain mentakrifkan cara blok transaksi direkodkan. Hasilnya ialah lejar digital yang disulitkan yang merekodkan setiap transaksi. Setiap transaksi juga tertakluk kepada pengenalan dua faktor.

Kriptografi

Semasa Perang Dunia Kedua kriptografi menjadi cara popular untuk menyulitkan dan menghantar maklumat yang boleh dibaca. Kriptografi mempunyai kesan yang besar terhadap dunia mata wang kripto.