Pelaburan Cryptocurrency: Blockchain Dibuka: Dari Kopi ke wang digital dan lebih jauh

Mari kita terjun ke dalam dunia blockchain, tanpa menjadi terlalu rumit atau robotik. Bayangkan blockchain sebagai sebuah jurnal yang besar, tidak dapat dimusnahkan di mana semua orang boleh menulis tetapi tidak boleh memadam. Seperti sebuah jurnal peribadi, adik anda tidak dapat membaca kandungannya pautan yang berguna.

Kenapa orang begitu teruja dengan teknologi blockchain? Pertama sekali, ia merupakan teras kepada Bitcoin dan mata wang kripto lain. Anda mungkin pernah mendengar orang membuat (atau kehilangan) kekayaan dengan Bitcoin dalam semalam. Semua ini disebabkan oleh blockchain. Ia bukan hanya tentang wang digital.

Contohnya, rantaian bekalan. Bagaimana kopi anda sampai dari ladang tempat ia ditanam ke tempat anda minum? Ia adalah mungkin untuk menjejaki seluruh perjalanan menggunakan teknologi blockchain. Jika anda mengimbas kod QR pada cawan kopi, maka anda boleh mencari tahu dari mana asalnya biji anda datang. Bagaimana dengan dari ladang ke meja?

Terdapat beberapa kelemahan pada blockchain. Blockchain memang mempunyai masalahnya sendiri. Satu masalah besar adalah skalabiliti blockchain – keupayaan untuk menangani banyak transaksi pada satu masa, tanpa sistem melambat. Kami bercakap tentang kesesakan apabila anda cuba memesan pizza semasa Super Bowl.

Penting untuk mengetahui siapa yang bertanggungjawab apabila anda tidak mempunyai bos, kerana blockchain bergantung pada idea ketiadaan pemimpin. Anda cuba membuat keputusan dengan rakan-rakan anda tentang filem. Semua orang akan mempunyai pendapat. Ia boleh sukar untuk anda semua mencapai kata sepakat.

Walaupun terdapat isu-isu ini, terdapat banyak cara cerdas untuk memperbaikinya. Penyelesaian-penyelesaian ini seperti lorong ekspres untuk lebuh raya blockchain. Mereka menjanjikan transaksi pantas tanpa mengorbankan desentralisasi atau keselamatan.

Untuk beberapa saat, mari kita tidak menjadi terlalu teknikal dan memberi tumpuan kepada makna sebenar ini. Perbankan, pengundian, dan bahkan pengesahan identiti anda dalam talian semua boleh diubah oleh blockchain. Bayangkan melalui keselamatan di lapangan terbang dengan mudah seperti masuk ke rumah anda sendiri, kerana identiti anda di blockchain disahkan.

Inilah soalan abad ini: Apa yang akan berlaku jika semua orang tidak dapat menyertai? Adalah penting bagi kita untuk tidak membiarkan sesiapa pun terpinggir hanya kerana mereka tidak mampu membeli peranti moden dan web berkelajuan tinggi.

Teknologi blockchain akan mengubah dunia. Blockchain adalah seperti penemuan baru api. Tetapi kita mesti mencari cara untuk mengelakkan daripada terbakar dan masih memasak sesuatu yang lazat.

Pensyarah akhir (dan saya berjanji saya tidak akan menjadi formal): terjun ke dalam blockchain boleh terasa seperti anda membuka peti Pandora – dengan cara terbaik mungkin. Walaupun terdapat banyak cabaran yang perlu diatasi, masa depan menjanjikan pelbagai kemungkinan. Apa jika kita tidak pernah tahu? Siapa yang tahu?

Sila berikan popcorn. Pertunjukan ini belum tamat. Alan Turing akan datang lama lagi. Tetapi hey, kita sekarang tahu mengapa Brutus tidak sepatutnya dipercayai untuk mengendalikan mesej rahsia.